HockeyNews
PLUS

Örebrotränaren ger talangen fortsatt förtroende: "Vi är jättenöjda"

(10271) Niklas Eriksson
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 11 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

ÖREBRO. Örebro HK tog under torsdagskvällen sin tredje raka seger när man hemmaslog Växjö med 4-1. Nu väntar en ny utmaning för laget som under lördagens ställs mot nykomlingen Oskarshamn. En match där huvudtränare, Niklas Eriksson fortsatt kommer att ge forwardstalangen, Linus Öberg fortsatt förtroende med speltid.

Efter gårdagens 4–1-seger hemma mot Växjö var Örebro tillbaka med en lättare isträning inför morgondagens match hemma mot Oskarshamn.

– Det var viktigt för oss att få köra oss ur matchen i kropparna vilket var syftet med den här träningen säger Eriksson till HockeyNews efter dagens ispass.

Laget hamnade under gårdagen i ett tidigt underläge och var också illa ute i den första perioden där ledningen kunde ha varit större om det inte hade varit för en storspelande, Dominik Furch i Örebromålet. Hemmalaget lyckades sedan rycka upp sig rejält och vända på steken efter en imponerande tredjeperiod som man vann med 3–0.

– Matchen i går var ju på så sätt ganska lätt att analysera. Vi var ju inte riktigt där från start så vi pratade lite om det i dag och vad vi kan göra för att hitta ett som vi tycker, enklare spel från start.

– Jag ska inte säga att det har förföljt oss där vi har haft bra starter också. Men våra förstaperioder har inte varit så bra i många matcher, några har varit bra men våra tredjeperioder har varit bra i alla matcher så här långt. Vilket givetvis är bra, men samtidigt så vill man ju hitta en jämnare nivå redan i första. Det vill säga att vi inte bjuder på någonting sedan behöver vi inte avgöra matchen i första men vi vill spela till oss en bättre känsla.

– Man kan ju vara lite besviken över starten och vi vill ju utvecklas som grupp. Därför pratar jag om starten men det är ju ruggigt starkt att komma tillbaks givetvis. Ju längre matchen går så tycker jag att vi bara blir bättre och bättre. Och tredjeperioden när jag har sett den i efterhand så är vi vrålstabila där. Det är faktiskt inget snack om saken i slutändan.

Örebroforwarden Matthias Bromè svarade för totalt fyra poäng när Örebro vände och vann mot Växjö. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Örebro hade under säsongsinledningen svårt att hitta rätt i spelet i numerärt underläge. En spelform som laget nu har hittat rätt i. Sammanlagt har man nu hållit tätt i 24 raka minuter i den spelformen. 

– Det har ju varit ruggigt stabilt tycker jag. Om man tittar från säsongstarten så släppte vi ganska många mål tidigare där. Det var i många situationer där motståndarna gjorde mål på ingångar. Spelet i zonen har väl varit bra hela tiden tycker jag. Det som vi har lagt till är att vi spelar bra i mittzonen och att vi initialt får en bra press på motståndarna, det har ju förbättrats. 

Under gårdagsmatchen fick också den 19-åriga forwardsjunioren, Linus Öberg ett större ansvar när han klockades för en istid på över sju minuter. Öberg var till och en början uppsatt som extraforward men fick under matchen ta Viktor Lodins plats tillsammans med Max Lindholm och Daniel Muzito Bagenda. Öberg har tidigare varit ombytt i fem matcher under säsongen men har matchats sporadiskt.  

– Vi valde ju att matcha in Linus(Öberg) där. Han har ju gjort en väldigt bra säsongstart i J20 och med oss också. Man har ju känt i flera matcher att han kanske skulle ha fått lite mer speltid. Samtidigt har det varit andra som vi också har velat få igång. Nu var det ett läge där vi tyckte att vi som lag och kanske Viktor inte var redo att spela från start. Linus tog då chansen och klev in direkt och gjorde bra byten och då fick han fortsätta där.

Öberg spelar till vanligtvis center i J20-laget och har noterats för totalt 11 poäng på 7 matcher där.

– Linus spelar center i J20, han spelar ytterforward här men samtidigt så använder vi han i tekningar för han är grym på att teka. Och det visade han i går där jag tror att han hade 7–1 i den statistiken. Det säger egentligen det mesta.

Vad säger du om hans insats?

– Jättebra. Jag tycker om hur han spelade med attityd och direkt gick in och vann närkamper och spelade tufft framför kassarna. Han hade också några bra egna avslut mitt i slottet när han vänder runt. Vi är jättenöjda med Linus.

Får han fortsätta imorgon?

Ja, det får han absolut.

Den 19-åriga Örebrotalangen, Linus Öberg, imponerade i matchen mot Växjö. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Och redan i morgon väntar alltså en ny match hemma i Behrn Arena när nykomlingarna Oskarshamn kommer på besök. Ett Oskarshamn som under torsdagen föll hemma mot Frölunda med 1–3 och som nu har fem raka förluster i bagaget.

– Egentligen så tycker jag att det handlar om vad vi gör. Det är också något som vi pratar om att kunna hitta ett mindset oavsett motstånd. Att man börjar matchen i rätt ände och spelar sig till ett självförtroende och inte tvärt om. Det var lite det som var igår där vi tappade puckar och bjöd på lägen och det vill vi komma bort ifrån.

Det återstår att se om Erikson väljer att fortsätta med Dominik Furch i målet eller om man väljer att ställa Jonas Arntzen mellan stolparna. Den 21-åriga norrmannen har hittills bara vaktat kassen i 2–3-förlusten mot Rögle men där han också svarade för en stark insats med en sammanlagd räddningsprocent på 93,75%.

– Vi kommer inte att säga det. Vi har en bra målvaktssituation tycker vi. Samtidigt så känner vi också att vi vill ju matcha in ”Arne” som vi kallar honom (Jonas Arntzen). Vi får suga lite på den faktiskt.

Samtliga Örebrospelare finns tillgängliga till matchen förutom forwarden, Jordan Boucher som fortsatt har ytterligare har fyra matcher kvar på sin avstängning.

Under fredagen kom också beskedet att Örebrobacken, Lukas Pilö, lånas ut under tre matcher till BIK Karlskoga. Pilö ådrog sig en knäskada under första försäsongsmatchen mot just BIK i augusti månad. Den 21-årga backen har under veckan varit tillbaka i matchform och gjorde under den gångna veckan en match för Hockeyettan-klubben Lindlöven. Men nu blir det en tre matchers lång utlåning i Hockeyallsvenskan.

– Vi har pratat om att hitta en bra väg för Lukas. Det är hans försäsong egentligen oh nu när den här chansen med BIK Karlskoga dök upp så tyckte vi att det var klockrent. Dels i ett bra lag som också saknar några backar så han kommer att få mycket speltid där. Både BIK, Örebro och Lukas är vinnare där tycker jag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!